Thursday, 12 April 2012

Puding Gula Hangus

As-salam dan selamat malam semua. Sepi jer malam ni...anak-anak dah masuk bilik. Si bongsu Aina..awal lg dah tidor, penat agaknya. Harini dia balik lambat. Pukul 7.30malam baru sampai rumah. Kalau di ikutkan jarak antara rumah dan sekolah dekat jer. Uncle van tu hantar dia yang paling last. Sampai jer rumah,muka masam.mulut muncung.hihihi...selalu gak kena sakat dengan kakak2.."ambik getah..nak ikat muncung dia'..

"Eh!..mak buat puding ye. Nape mak tak cakap?..Boleh tak adik nak makan"..(muka kelat dah jadi manis) Selalu orang panggil puding kramel tapi kitaorang sejak azali lagi namakan puding ni puding gula hangus. Resipi puding yang senang ni akak dapat dari kak Ana. Entah dari mana dia belajar tak pula pasti. Kakak sulung ku memang boleh masak. Nak kata terror sangat tu idak ler. Tapi setiap masakan dia tak pernah tulis resipi. Semua hafal dalam kepala. Tabik spring dengan Kak Ana. Macam akak ni.. Setiap kali nak masak... Mesti refer kat buku resipi.(Tapi ada hati nak buat blog masakan.hihihi..). Sebenarnya apa yang akak share di sini adalah menu yang biasa-biasa je.Yang menjadi kesukaan anak-anak dan suami.Akak bukanlah sehebat chef-chef terkenal tanahair...sekadar berkongsi menu yang simple dan senang...Akak masih belajar dan belajar.So apa yang terkurang tu harap maafkan....

Sebenarnya tujuan akak buat blog ni sekadar mengisi masa yang banyak terluang. En somi kerja luar. Anak-anak bersekolah. So tinggal akak sorang2 kat rumah. Boring...hadap TV pun..bukan boleh lama..atlast.. TV yang hadap kita balik.. Banyak yang perlu akak baiki.. Maklum budak baru nak belajar...hihihi..budaklah sangat...


Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Akak ni masih baru nak belajar,
Kalau sudi..minta tunjuk ajar.

Jom kita intai resipi puding yang SEDAP n senang ni...

PUDING GULA HANGUS

Bahan-bahan:

3/4 tin besar susu F&N
1tin air (guna tin susu)
12 bj telor gred A
1sdk essen vanilla
2sdm tepung kastad
7sdb gula pasir-wat gula hangus.api kecil.

Cara-cara:


  1. Jerang periuk kukus.sambil tu anda boleh sediakan gula hangus.mula- masukkan 7sdb gula pasir ke dalam loyang.kacau dengan senduk kayu.gunakan api kecil.api besar akan menjadikan gula hangus pahit.biarkan seketika.
  2. Campurkan tepung kastad kedalam susu.kacau sebati.pastu masukkan telor dan esen vanila.pukul dengan garfu.pukul ala2 manja gitu.tak perlu memukul adunan lama2..nanti puding akan bersarang.tapis.curahkan adunan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.kukus 25-30minit - masak.sejukkan dalam peti ais.lebih sedap di makan sejuk bersama fruit cocktail..



0 komentar:

Post a Comment

Terima kasih :)