Wednesday 18 April 2012

Sayuran dari Kampung

Malam tadi hubby balik. Macam-macam sayur yang dibawanya. Siap dapat beras baru lagi.. Katanya kawan bagi. Sayur-sayur kampung yang memang dari kampung. Hasil titik peluh emaknya yang rajin berkebun. Masalahnya banyak sangat. Lagipun akak jenis yang tak makan sayur. Nak bagi kat jiran sebelah, segan plak. Kalau kat Bertam dulu, bagi jer kat jiran-jiran. So tak der la pembaziran. Tengah dok leka merenung sayur, dok fikir nak masak apa, tiba-tiba hubby ajak jadi co-pilot jap. Temankan dia pergi ke PWTC. "Alamak!!! ni yang malas ni... Malas nak keluar pagi-pagi. Mesti jammed". Nak tak nak kena pergi jugak, kang merajuk kana susah plak.. Sape nak pujuk... Akak juga kan???

Nasib baik traffic tak sesak harini. Sekejap je dah sampai walaupun sebenarnya harini ada DSAO 2012 (Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia) di PWTC. Penuh sesak dengan geng-geng Army.. Ingat nak juga bergambar dengan jet pejuang kat situ. Tapi festival yang berlangsung selama dua hari ini tidak dibuka untuk public. So hanya hubby jer yang dapat masuk coz dia jer yang ada pas.

Apa lagi. Takkan nk tunggu dalam kereta. Berpeluh ketiak oiii... So misi jalan-jalan cari makan pun bermula. Jalan-jalan nampak McDonalds kt The Mall. Alahai...McD lagi...ni yang den tak gomar ni...(mesti klong n kngah mengamuk ni...dorang kan peminat setia McD>>) Mana boleh kutuk-kutuk..sorilah ye.Memang den tak suka...

So harini jom cuci mata jer dengan sayur-sayur ni. Maaf yer resipi tak ada. Tak masak. Balik petang... Sempatlah masak sayur kacang panjang, telor dadar dan sambal belacan. Tapi tak sempat nak ambil gambar..dah ngappp... Perut dah nyanyi lagu irama keroncong. Lagipun cuma kacang panjang goreng bercili jer. Semua orang tahu buat kan?...Resipi yang senang sangat. Malu nak post...


Inilah separuh dari sayur yang hubby bawa balik. Tapi nape bendi/bendir/kace mior ni kaler merah. Rasa-rasanya baru first time jumpa kaler ni. Selalunya warnanya hijau jer. Orang Kelantan panggil sayur bendi/bendir ni kace mior. Sedap kalau buat singgang atau bubuh aje dalam masak asam. Huiiii...terangkat atau kalau malas tu celur jer dan cicah dengan sambal belacan. Tapi kalu dah celur/rebus...warnanya akan bertukar menjadi hijau so jangan terkejut plak nanti ye...

0 komentar:

Post a Comment

Terima kasih :)