Saturday 21 April 2012

Ayam Goreng Berempah Simple

Assalammualaikum dan selamat malam semua. Moga dibuai mimpi-mimpi indah.Aduh!...semua dah tidor ye...Cuma akak yang keseorangan melayan 'mukabuku' ni. Alaa..malas nak layan tv. Sekarang ini Astro asyik ulang tayang citer yang sama boringggg. Bil bertambah mahal. Macam-macam charge tambahan dikenakan. Cerita yang tu...yang tu jugak. Dahlah tu...terlewat sikit jer bayar...mula kena potong. Pastu charge lagi...Aduyaiiii...Tapi kan kalau tak pasang Astro mana boleh dapat siaran. Kelabu je .Mengalahkan awan mendung di langit.

Marah-marah kat Astro pun..pasang gak. yelah..nak tengok bola. Dalam rumah ni kalau ada siaran bola,barulah riuh. Tambah lagi kalau en somi ada. Kak Ngah plak peminat no 1 bola. Tak kisahlah pasukan mana yang main, janji bola. Sanggup tak makan asalkan tak miss tengok bola. Malam ni Kedah lawan Kelantan. Keputusan seri 1-1. Alamak!...Ngah, jomlah makan...janganlah frust!!!. .mak tahu kamu tu penyokong kuat Apek kan. Hihihi...Malam ni Kak long yang masak tau. Simple recipe tapi favourite kamuuuu...

Jom...intai jap apa yang Kak Long masak tadi...Oh!...

AYAM BEREMPAH

1/2 ekor ayam - potong kecil (gaul ngn tpg gandum n cuci bersih-tos)
4sdb serbuk kari ayam (blh lebihkan)
3 ulas bwg putih-tumbuk
Sedikit tepung beras
Garam
Perasa (optional)
1 labu bawang besar-hiris nipis
2 pelepah daun kari

Mula-mula gaul ayam dengan serbuk kari, sedikit tepung beras, garam, perasa n bawang putih. Perap kira-kira 1/2 jam. Baru goreng dalam minyak banyak. Bila hampir masak, masukkan hirisan bawang besar dan daun kari. Goreng hingga garing.(api sedang jer..kalau tak serdak akan hangus). Bolehlah diangkat...(Tujuan memerap ayam dengan tepung gandum sebelum dicuci supaya ayam tidak berbau dan apabila dimasak rasanya lebih enak).... Dah siap pun. Senangkan!!!

SAYUR GORENG

Kobis/carrot/brokoli atau apa2 sayur
isi ayam/udang
fish cake/fish ball (optional)
cendawan butang
kicap cair
sos tiram
minyakmenumis
minyak bijan
bwg putih-cincang
hirisan bwg besar
hirisan cili merah

Tumis bwg putih/bwg besar dan cili merah - wangi. Masukkan isi ayam/udang dan goreng sekejap. Pastu masukkan sikit air ,kicap cair, sos tiram (klu xckup masin blhlah ditambah garam). Agak2 ayam dah masak, baru masukkan carrot/brokoli dan cendawan. Kacau rata. Akhir sekali baru masukkan sayur kobis .Kacau rata dan bolehlah diangkat...(sayur boleh dipelbagaikan...tapi hanya yang ini jer ada dalam esbox kitaorang...)

TARAAA....inilah hasil air tangan anak dara ku yang baru nak belajar ke dapur. Hihihi... Resipi ni bukanlah untuk yang dah terror masak. Ini untuk budak-budak yang baru belajar nak ke dapur. Jangan plak korang gelakkan akak ye sebab post resipi ni. Biar pun simple tapi sedap bila makan panas-panas. Sure punya korang tak sedar tup-tup dah tambah nasi sepinggan lagi. hehehe...

(Inilah resipi ayam berempah versi senang dan mudah. Tapi kali ni lupa taruh bawang besar hiris dan daun kari. Bila dah masak baru perasan. Tapi rasanya still sedap....Cubalah....)


0 komentar:

Post a Comment

Terima kasih :)