Wednesday 18 April 2012

Puding/ Kastard Jagung

Assalamualaikum semua. Tengah buat apa tu???... Akak harap semua ceria-ceria selalu. Entry kali ni akak nak post gambar puding/kastard jagung yang akak buat 3 hari lepas. Haritu akak dah tayang gambar puding ni kat FB tp resepinya belum sempat nak post. Busy sesangat.Hihihi...ngalahkan PM plak...bukan apa... Sekali-sekali en somi balik, takkan nak ngadap FB plak kan..faham-faham ler. Kang merajuk lagi kang, tak sanggup akak nak nengok, buruk bonar..

So bila tekak dah teragak nak makan, time tu juga akak ke kedai beli bahan-bahan. Alah bukan banyak pun. Buatnya pun tak susah. Alaaa...apa orang cakap..."pejam mata pun boleh buat"...Tapi jujur akak cakap kalaulah akak pejam mataaaa...apa jadi hah?..puding ntah kemana...dapur pula berselerak...Hihihi... Maksud akak tu bagi 'sifu-sifu masak'lah. Yang macam akak ni apa ada... nak masak pun masih nengok resepi...

Akak panggil kastard jagung. Ada gak yang panggil puding jagung. Tak kisahlah kau orang panggil apa  pun...janji kuih tetap sama. Al-kisahnya resepi dah terperap dalam gobok kayu akak tu dah lebih 15 thn. Resepi ini pun dapat dari Kak Ana, kakak kandung akak. Susahnya nak minta resipi dengan kak Ana ni sebab dia masak main agak-agak. Tak ada sukatan yang khusus. Resipi tak pernah salin. Semua dia dah set dalam kepala. Pernah gak Kak Ana ni cakap "kalaulah Kak Ana habiskan sekolah dulu...mesti sekarang ni dah jadi cikgu besar. Sebab Kak Ana ni otak geliga" hihihi... Puji diri nampak...

Kak Ana..Kak Ana...walaupun kita cuma berkongsi ibu yang sama namun kasih sayang akak padanya tidak pernah berkurang...(Pengorbanan dan kasih sayang mu akan ku kenang sampai ku mati)

Panjangnya mukadimah untuk entry kali ni.Apakata jom kita tengok resepinya.

PUDING/KASTARD JAGUNG
Resipi Kak Leni

 Bahan-bahan:

1 tin kecil/1pac tepung kastard (300grm)
1 biji kelapa parut/santan
1 1/2 caw gula pasir
1 tin jagung krimer
sedikit garam
2 helai daun pandan - simpul

Cara-cara: 
  1. Kelapa diperah. Ambil santan (cara akak senang jer,amik kelapa parut tadi + ckit garam dan masukkan dalam blender. Bubuh air hampir penuh..Tujuan kelapa di blend untuk mendapatkan santan yang lebih pekat. Inilah sukatan akak. Tak pernah sukat guna cawan.So korang nanti pandai-pandailah agak air tu yer..) Kalau pekat, boleh tambahkan air tapi jangan plak terlalu cair, nanti lembik).Perah kelapa dan tapis. Campurkan santan tadi bersama bahan-bahan lain.  
  2. Kacau hingga sekata. 
  3. Lepas tu masukkan ke dalam kuali dan kacau. Guna api sederhana. Kacau adunan sehingga pekat dan likat. Jangan berhenti mengacau sehingga adunan berkilat. Kalau tak berkilat, bermakna apabila masak nanti puding ini akan jadi lembik dan berair.
  4. Angkat dan tuang ke dalam acuan yang disukai. Selamat mencuba...(maaf ye,akak tak tau nak anggar berapa banyak santan. Selama ni bila akak masak main taruk jer.Kalau pekat sangat, akak tambah air lagi. Hihihi...jangan marah ye!!!)


0 komentar:

Post a Comment

Terima kasih :)