Wednesday 11 April 2012

Carbonara Linguine



Assalamualaikum. Salam ceria untuk semua. Masak apa harini. Pening nak fikirkan menu apa untuk harini. Anak-anak asyik merengek minta masakkan spaghetti/macaroni. Tekak ni pulak mana boleh terima western2 ni, dah memang tekak Melayu. 


Alahai...anak2 dara ku...Mak baya kamu dulu dah tau masak yang simple2. Nak makan kenalah usaha sendiri. Belajar masak. Dulu mak tak paksa kamu ke dapur sebab mak nak kamu baca buku. Belajar. Mak tak nak kacau. Tapi sekarang kamu semua dah kerja dan dah besar panjang... Belajarlah masak. Hari2 cuti tu jom ke dapur. Bukan maksud mak kamu tak membantu langsung kat dapur. Tapi...Wahai anak-anakku,ingatlah... Walau setinggi mana pun pangkat dan darjat kamu, kamu mesti ke dapur juga. Sekurang2nya belajar bancuh teh untuk suami nanti. Ini tidak...sikit2 mak... Camner kalau dah kawin nanti. Takkan hari2 kamu nak ngadap KFC/McD/PIZZA HUT. Eh...melalut pulak... Jom ke dapur. Sebelum tu kita intai resipi yang mebeles ni...
Bahan-bahannya :
1 pac Linguine (brand San Remo)
200grm butter
125ml whipping cream
1 tin chicken n mushroom soup
1 tin mushroom-ptg nipis
sdikit isi ayam - dpotong kecil
1 labu b putih - cincang (bahagi 2)
1/2 labu bwg besar- hiris nipis
sdikit serbuk lada hitam
sdikit mix herbs
daun parsley kering
garam/gula
udang segar (ikut suka)
olive oil/minyak sayuran
Cara-cara:
  1. Rebus pasta Liguine hingga lembut. Bubuh sikit garam n sikit minyak/butter.toskan.
  2. Cairkan 200grm butter. Tumis 1/2 drpd cincangan b putih td - naik bau. Campurkan mixed herb dan isi ayam. Biar - ayam masak.
  3. Masukkan mushroom, kacau sekejap. Masukkan pula whipping cream, sup cendawan n ayam ,garam, lada hitam n ckit gula n air.(bgantung pada brp byk sos yg dikehendaki) Kacau. Baru masukkan daun parsley.(blh tmbhkan tepung jika cair). Tutup api.
  4. Dalam kuali lain, tumis 1/2 dpr cincang b putih td - guna butter/minyak zaiton.masukkn udang.(perap udang +garam+gula+daun parsley).jgn msk udang terlalu lama nnt keras. Kacau. Agak2 udang dh msk blhlah d'angkat. Ketepikan.
  5. Bila nk mkn,boh Linguine dlm pinggan n sendukkan sos putih td. Aturkan udang di-tepinya.(Tambahkan parutan keju parmesan/2 keping keju cheddar sebelum diangkat keluar dari kuali-Optional)
(SELAMAT MENCUBA LINGUINE/SPAGHETTI CARBONARA...thanks to Along n Ikin coz sudi share resipi yg SEDAP ni.)

0 komentar:

Post a Comment

Terima kasih :)