Monday 9 April 2012

Udang Oh Udang

Assalamualaikum n salam ceria buat smua...

Hari minggu smalam ktorg tak g mana2. Semua berkumpul kt rumah. Lagipun harini en suami balik. Tengah dok fikir nk masak apa, tiba-tiba en suami cakap, "Abang ada beli udang. Fresh lg. Baru naik. Sekilo RM50. Masaklah apa-apa nanti".

Kebetulan abang baru jer balik dari Tok Aman Bali, Besut. Heran bin ajaib ni...Mana udangnya. Balik tadi lenggang kangkung jer. Biar betul..."Alamak!.. Abang tertinggal udang kat kedai mamak kt Bukit Bintang"...(masa balik abang singgah Bkt Bintang jumpa kawan)

Hah!...Yelah.. Umur dah merangkak ke senja... Asyik2 terlupa jer... Nasib baik nama bini belom lupa.hihihi... Time tu jugak aku kerah anak dara jadi driver. "Jom2 klong... nanti kempunan plak tak dapt makan udang fresh".

Bukan tak biasa makan udang tp kt KL ni kalau beli pun udang kolam penuh ngan ais. Sanggup u... Nasib baik hari minggu, so xder lah jammed sangat..

Bermulalah episod mencari resipi. Post kt FB minta pendapat kawan2. Ramai yg bg cadangan. Terima kasih pd semua yang sudi komen. Akhirnya teringat resipi 'Butter Prawn' dari blog www.hairul.com.minta halalkan ye akak copy resipi u. Jom kita intai resipi....


Bahan-bahan:

500grm udang besar (akk ltk 15ekor)
100grm butter
4bj kuning telor (akk ltk 5) - pukul ckit
1sd teh serbuk kunyit
4 ulas bwg putih-(akk ltk 6ulas) -cincang/tumbuk
6-10bj cili padi - ptg
3 pelepah daun kari
1sdm serbuk kari (lbh sdp tp warna kurang menarik)
5sdb susu cair (yg ni akk lbhkan)
garam
gula

Cara-cara:
  1. Panaskan kuali. Api sedang. Masukkan butter - cair. Tuang kuning telor dgn jarak yg agak tinggi sedikit demi sedikit. Tuang guna tgn kiri manakala tgn kanan mengacau telor dlm kuali dgn senduk. Terus kacau shingga kuning telor hbs. Kacau ikut putaran. Masukkan serbuk kunyit n kacau lg. Tutup api dan angkat menggunakan penapis.
  2. Dalam kuali lain, masukkan 4sdb minyak masak. Tumis bwg putih n cili api - naik bau. Campurkan serbuk kari dan sdikit air. Biarkan hingga naik minyak. Baru masukkan susu cair (blh lbhkan susu jika ingin butter prawn lembab2 gitu.)
  3. Masukkan udang (akk goreng dlu udang dgn sdikit minyak), daun kari dn 1/2 drpd kuning telor yg digoreng td. Jgn lupa garam n gula. Angkat bila udang dah msk.(udang xperlu d'masak lama2..nnt keras).
  4. Bila nak menghidang, letak daun salad dalam pinggan hidangan. Letak udang n tabur lebihan telor tadi. Hias sesuka hati.

Taraaaaaaa...inilah hasil air tanganku. "BUTTER PRAWN" yang mebeles.Walau pun hasilnya x cantik tapi sedappp...Credit untuk www.hairul.com untuk resipi yang memang terangkat...
 .

1 comment:

  1. Xsecantik org lain buat.apa pn akk puashati sbb rasanya yg sedap....

    ReplyDelete

Terima kasih :)